W poprzednim poście pisałam o gomashio a dziś smakowity pomysł do czego można go użyć. Zupy o kremowej konsystencji, jak groszkowa, ziemniaczana, bukułowa czy jak w tym przypadku dyniowa, bywają słodkawe i delikatne, gomashio nadaje im wyrazistości i mnóstwo aromatów.
Mają jeszcze tą zaletę, że można je szybko przygotować !
Składniki na 2 porcje
2 większe lub 3 mniejsze marchewki
1 korzeń pietruszki
2 czerwone cebule
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1cm świeżo startego imbiru
2 łyżki śmietany 18% lub mleczka kokosowego
szczypta soli
gomashio
szklanka wody
Obierz warzywa i pokrój w dużą kostkę, wrzuć do rondelka z gotującą lekko osoloną wodą (ów szczypta), dodaj przypraw i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Następnie zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku śmietaną. Jeśli nie lubisz lub nie możesz używać nabiału, możesz dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub odrobinę oleju sezamowego. Posyp gomashio lub prażonym ziarnem sezamu tuż przed podaniem.
Ta zupa to prawdziwa bomba betakarotenowa! Organizm przetwarza go na witaminę A, tak zwany retinol, który posiada talent do odbudowy wiązań kolagenowych w skórze. Poza tym witamina A uchodzi za najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz: witamina A wychwytuje wolne rodniki i wzmacnia właściwości samoobronne skóry przed uszkodzeniami UV. Pamiętaj, że organizm najlepiej przyswaja witaminę A w towarzystwie tłuszczu, więc nie rezygnuj z niego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz