Roladki z bakłażana z fetą
Składniki:
1 bakłażan
100 g sera feta
1/2 papryczki chili
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka oregano
1 łyżeczka mięty
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
Pokrój bakłażana wzdłuż w cienkie plastry (ok.0,5 cm). Każdy plaster posmaruj oliwą i natłuść patelnię grillowa. Grilluj bakłażana na średnim ogniu, często przewracając, aż skórka będzie spieczona a środek miękki. Od czasu do czasu możesz posmarować plastry podczas smażenia dodatkowo oliwą. Przełóż na talerz i posól solą morską. W miseczce zmieszaj ser z jogurtem, dodaj czosnek, zioła i chili, dopraw do smaku solą i cytryną. Każdym plaster bakłażana posmaruj farszem i zwiń w rulon. Zabezpiecz wykałaczką.
Magnum z indyka
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 żółtko
1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
W misce zmieszaj mięso z przyprawami i żółtkiem. Uformuj prostokątne kotleciki i w każdy włóż patyczek od lodów. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie rozgrzej patelnię grillową i obsmaż kotleciki na średnim ogniu, często obracając. Serwuj z sosem chili zmieszanym z oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Przepisy pochodzą z książki Julie Biuso "Lato bez końca".
Nie pamiętam, kiedy ostatnio byłam na pikniku.
OdpowiedzUsuńA z chęcią bym się wybrała :)
Te roladki kuszą!
W najbliższy czwartek ma być piękna pogoda & cieplutko, może warto się wybrać na trawkę :-))
OdpowiedzUsuńOmg, ubóstwiam bakłażany, po prostu ubóstwiam! Musiało być wyśmienicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, mąż zjadł cały talerz prawie sam :-))
OdpowiedzUsuńLubię bardzo bakłażana, a Twoje roladki są takie smakowite.
OdpowiedzUsuńZrobię je na najbliższego grilla!