niedziela, 21 kwietnia 2013

Beziki cytrynowe - bezy z kremem lemon curd




Kilka dni temu komponowałam swój kosz piknikowy, zastanawiałam się co chciałabym w nim znaleźć. Coś małego i słodkiego na deser, co nie byłoby zbyt ciężkie ale idealnie pasowało do białego wina. Pomyślałam o bezikach przełamanych kwaskowatym kremem cytrynowym, znanym pod nazwą lemon curd. Jest to fantastyczny i banalnie prosty krem z jajek, cukru i cytryny. Można nim wypełnić tartę i z góry zamknąć bezą (pychaaaa) albo przełożyć tort biszkoptowy, czy polać nim lody waniliowe! Nie rób kwaśnej miny, jak tylko spróbujesz beziki cytrynowe, oszalejesz!

Składniki na beziki:
3 białka 
150 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem cytrynowy:
2 żółtka
100 g drobnego cukru

1 łyżka cukry waniliowego
sok z 2 małych cytryn
łyżka serka mascarpone
50g masła

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj  sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj.
Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę. Pozostaw niewielkie odstępy, bezy trochę się powiększą. Wstaw do piekarnika na godzinę i 15 minut.
Tymczasem przygotuj krem w kąpieli wodnej. Sok z cytryn, cukier oraz żółtka włó do miski, którą umieść nad gotującą wodą. Mieszaj cały czas, aż powstanie gęsty jasny krem. Przestudź i dodaj masło. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby stężał. Przed użyciem dodaj mascarpone. Przekładaj po dwa beziki kremem. Krem możesz przechowywać w lodówce i wykorzystać do różnych deserów.








5 komentarzy:

  1. Absolutnie cudowne,jeszcze ten krem...poezja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polaczenie cytryny i bezy jest genialne....ja robilam tort , ktory laczy w sobie te smaki i konsystencje,wspanialy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie jest zaskakujące, spodziewasz się czegoś słodkiego a tu taka niespodzianka :-))

      Usuń
  3. Desery cytrynowe to totalnie moja bajka!

    OdpowiedzUsuń