3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem cytrynowy:
2 żółtka
1 łyżka cukry waniliowego
sok z 2 małych cytryn
łyżka serka mascarpone
50g masła
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj.
Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj beziki na blachę. Pozostaw niewielkie odstępy, bezy trochę się powiększą. Wstaw do piekarnika na godzinę i 15 minut.
Tymczasem przygotuj krem w kąpieli wodnej. Sok z cytryn, cukier oraz żółtka włó do miski, którą umieść nad gotującą wodą. Mieszaj cały czas, aż powstanie gęsty jasny krem. Przestudź i dodaj masło. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby stężał. Przed użyciem dodaj mascarpone. Przekładaj po dwa beziki kremem. Krem możesz przechowywać w lodówce i wykorzystać do różnych deserów.
Absolutnie cudowne,jeszcze ten krem...poezja.
OdpowiedzUsuńTak, poezja smaków :-)
UsuńPolaczenie cytryny i bezy jest genialne....ja robilam tort , ktory laczy w sobie te smaki i konsystencje,wspanialy!
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest zaskakujące, spodziewasz się czegoś słodkiego a tu taka niespodzianka :-))
UsuńDesery cytrynowe to totalnie moja bajka!
OdpowiedzUsuń