poniedziałek, 7 stycznia 2013

Burfi - indyjskie kokosowo kardamonowe kulki





Miałam okazję spędzić sylwestra z grupą serdecznych przyjaciół. Bardzo cenię sobie te chwile w życiu kiedy można się spotkać, pośmiać i porozmawiać w radosnej atmosferze.
Całą grupą działaliśmy w kuchni. Każdy coś przygotował a w międzyczasie rozmawialiśmy i wznosiliśmy toasty za spotkanie i Nowy Rok. Stół uginał się pod ciężarem różnorodnych smakołyków. Ach!
Jeden szczególnie przypadł mi do gust - kokosowe kulki.
Po powrocie do domu,  zaczęłam szukać oryginalnego przepisu ten indyjski deser. Ponieważ spodziewaliśmy się słodkolubnych gości, przystąpiłam do wykonania kuleczek. Chyba więcej czasu zajęło mi wyjście do sklepu po wiórki kokosowe niż zrobienie deseru.
Potrzeba tylko kilka składników & 15 minut aby kuleczki były gotowe.  
Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała. Ponieważ lubię Rafaello postanowiłam dodać mleczko kokosowe aby otrzymać bardziej kremową konsystencję. W oryginalnych przepisach go nie dodają, więc jeśli nie masz w domu mleczka kokosowego, śmiało zrób kulki bez niego.
Można dodać pistacje albo migdały czy też orzechy nerkowca. 
Eksperymentuj, miłej zabawy!

Składniki

250 g wiórków kokosowych (w tym 50 g do obtaczania)
300 g mleczka kondensowanego słodzonego
100 g mleczka kokosowego (gęsta część)
5 ziaren kardamonu
2 łyżki utartych orzechów pistacjowych lub nerkowca

Do miski wsyp wiórki kokosowe, dolej mleko kondensowane i dodaj mleczko kokosowe.
W moździerzu rozetrzyj nasiona kardamonu i orzechy, dosyp do miski i wymieszaj składniki.
Przesmaż masę na nie natłuszczonej patelni przez około 8 minut, cały czas mieszając aż wilgoć odparuje a mleczko się lekko skarmelizuje. Następnie formuj małe kuleczki i każdą obtocz na koniec w wiórkach kokosowych. 




Wstaw na 15 minut do lodówki


Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Oj, jest pyszne :-)) Zachęcam do spróbowaniwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie i tak delikatnie *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zawsze miłe słowa, dziękuje :-))

      Usuń
  4. Własnie miałam się za nie zabrać, bo widziałam program w Kuchni Plus i przypadły mi do gustu. To zbieg okoliczności zaskakujący, jako że nie oglądam w ogóle telewizji! Twoje są obłędne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W niedzielę wpadł do nas znajomy, też oglądał ten program a jego żona chciała zrobic te kuleczki :-))
      Już 3 partie zjedliśmy od weekendu!! Mam nadzieję, aż takie kaloryczne nie są :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jutro na pewno będę robić :) Pytanie : ile wsypać sypkiego kardamonu ? Z góry dziękuje za odpowiedź :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, na poczatek tyle ile zmieści się na czubeczek łyżeczki do herbaty. Spróbuj, czy z taką ilością kardamonu Ci smakuje, zawsze możesz dodac wiecej. Wszystko zależy od upodobań kubkoów smakowych :-D
      Pozdrawiam :-)

      Usuń