Schowana pod kocykiem, z pilotem od telewizora z ręcę, już lekko znudzona
przymusowym leżeniem, skakałam po kanałach telewizyjnych, aż trafiłam na Baddiego Valastro.
Cukiernik i kucharz o włoskich korzeniach, z którego stwierdzeniem
"z dodatkiem masła wszystko jest smaczniejsze" w pełni się zgadzam.
Z przyjemnością obejrzałam jak z niewymuszoną prostotą przygotowuje
kolejne posiłki. Spodobał mi się przepis na polędwicę wołową w ziołach, ale zamieniłam polędwicę na wieprzową. To był idealny przepis na wykorzystanie moich ulubionych młynków z solą morską & mieszanką ognistych przypraw.
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
pęczek natki pietruszki
pęczek bazyli (według uznania)
pęczek mięty pieprzowej
3-6 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
młynek z solą morską
młynek z ognistą mieszanką przypraw
Przygotuj wszystkie świeże zioła które lubisz, niech będzie ich dużo!
Pęczek natki pietruszki, bazyli, oregano & koniecznie miętę pierzowa, która świetnie chłodzi ogieniste chili, 3-6 ząbków czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek, sól morską oraz mieszankę ognistych przypraw. Baddy dodawał papryczki chili, ale ja wolę stopniować ostrość używając mojego młynka. Zblenduj wszystkie składnki z oliwą, dopraw do smaku solą morską.
Umyj, oczyść i osusz mięso. Następnie czubkiem noża zrób niewielkie nacięcia.
Obficie posól polędwicę i równomiernie wetrzyj mieszankę ziołowo-czosnkową.
Z wierzchu dopraw ognistą mieszanką przypraw.
Następnie przełoż zamarynowane mieso na folię aluminiową i zawiń w nią polędwicę. Możesz tak przygotowane zostawić kilka godzin w lodówce lub
odrazu umieścić w piekarniku nagrzanym do 200C, piecz przez ok. 40min.
odrazu umieścić w piekarniku nagrzanym do 200C, piecz przez ok. 40min.
Pod koniec możesz rozchylić folię i pozwolić nagromadzonym sokom odparować.
Na 2 półce możesz upiec ziemniaki, świetnie pasuja do ostrej polędwiczki.
Wystarczy pokroić ziemniaki w talarki, obficie skropić oliwą z oliwek i doprawić według uznania solą morska. Włóż do piekarnika na 25-30 minut.
Podawać ze świeżą roszponką z oliwą & limonką.
Podawać ze świeżą roszponką z oliwą & limonką.
Czosnek i zioła zawsze się sprawdzają, sprawiają, że mięso jest pyyyszne.
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę, właściwie każde mięso można tak zamarynować, no może nie wyobrażam sobie tak przyrządzonej wątrobki ;-)
OdpowiedzUsuńCzosnek góra!
pokuszę sie o zrobienie tej potrawy, wygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuń