niedziela, 29 kwietnia 2012

Czosnkowe krewetki z chili & imbirem


W leniwe niedzielne popołudnie niewiele chcę mi się siedzieć w kuchni. 
Wolę szybsze rozwiązania, jak smażone na maśle krewetki z czosnkiem, chili i imbirem.
Jednak warto pomyśleć o tym daniu chwilkę wcześniej, aby rozmrozić lub złowić krewetki ;-)


Na 2 osoby wystarczy 500g opakowanie, chrupiąca bagietka, trochę masła
i oliwy, pęczek pietruszki, kawałek imbiru oraz czosnek i chili według własnego upodobania lub nastroju, haha..




  

 Włóż zamknięte opakowanie krewetek do zimnej wody, niech powoli
zaczną się rozmrażać, potem przełóż na sitko, aby ociekły z wody i lodu.
Posiekaj natkę pietruszki, cebulę dymkę, chili, czosnek i zetrzyj imbir.




Na patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj sporo masła.
Na rozpuszczone masło wrzuć czosnek, uważaj aby się nie przypalił, bo danie będzie gorzkie. Następnie dodaj chili, dymkę i imbir. Obsmażaj krótko szczególnie jeśli używasz obgotowanych krewetek. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki, soli morskiej i energicznie  zamieszaj.
Podawaj natychmiast, najlepiej z świeżą bagietką, zieloną sałatką i lampką 
schłodzonego Sauvignon blanc.
       








2 komentarze:

  1. wszystko mnie przekonuje w tym opisie.
    pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, lubię przepisy/potrawy które są proste i szybkie w przygotowaniu, ale mają dużo smaków, pozdrawiam :-)

      Usuń