Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
20 g ciemnego kakao
1 łyżka mleka
1 jajko
groszki czekoladowe do ozdoby
Utrzyj masło z cukrem i jajkiem, następnie dodaj mąki, cukru waniliowego i wyrób ciasto. Podziel na 2 równe części. Do jednej połówki dodaj kakao i mleko. Wyrób z niego kulę ciast, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. Drugą połówkę zawiń również w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyjmij pierwszą część ciasta, rozwałkuj i wycinaj okrągłe ciasteczka. Przyozdób ciasteczka czekoladowymi groszkami. Na przykład jasne w kółka a ciemne w krzyżyki. Ułóż je na blaszce w odstępie 2 cm. Piecz około 12 minut. Następnie wykonaj to samo z drugą partią ciasteczek. Odstaw do przestygnięcia. Najlepiej smakują zanurzone w kubku gorącego mleka.
Bardzo zachęcająco wyglądają. :)
OdpowiedzUsuń..i jak pięknie pachnie w kuchni :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają rozkosznie :)
OdpowiedzUsuń