piątek, 22 marca 2013

Quiche Lorraine - klasyka gatunku z boczkiem & śmietaną





Uwielbiam Quiche Lorraine!
Uwielbiam aromat podsmażanego boczku!
Uwielbiam Rachel Khoo!
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam jak Rachel przygotowuje w swojej malutkiej kuchni ten fantastyczny quiche, miałam ochotę wskoczyć do telewizora! To jest takie pyszne i zarazem proste do przygotowanie, idealne dla mnie. Lubie potrawy pełne dobrych składników jak żółtka, masła & oliwy..
Zakasajcie rękawy, bierzemy się do roboty!

Składniki na spód:
300 g mąki pszennej 
200 g masła
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
szczypta soli
2-3 łyżeczki zimnej wody

Składniki na masę
4 jajka
2 żółtka
200 ml śmietanki 30%
150 g wędzonego surowego boczku
sól 
pieprz
gałka muszkatołowa




Wsyp mąkę do miski, dodaj łyżeczkę cukru & odrobinę soli, następnie dodaj masła w temperaturze pokojowej, 2 żółtka i wodę. Wymieszaj składniki, następnie zacznij wyrabiać ciasto ręką, w zależności od potrzeby możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno być elastyczne ale zwarte. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i lekko spłaszcz, łatwiej będzie je rozwałkować. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zastawić przez noc). Zanim jednak weźmiesz się za dalszą obróbkę, wyjmij ciasto z lodówki aby się trochę ogrzało w temperaturze pokojowej. 
Zdejmij folię spożywczą i ułóż ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. To jest świetny sposób na rozwałkowanie ciasta bez brudzenia mąką kuchni! Ciasto pięknie odejdzie od papieru. Rozwałkuj stosownie do wielkości blaszki jaką posiadasz. Średnica mojej formy do tarty wynosiła 28cm. Rozwałkuj na tyla, aby można było wykleić nim również boki formy. Resztę obetnij nożem lub przejedź wałkiem z wierzchu aby ściąć nadmiar ciasta. Wysmaruj wyklejoną ciastem formę białkiem i wstaw na chwilę do lodówki. Białko tworzy barierę, chroniącą ciasto przed wchłonięciem wilgoci, a spód będzie bardziej chrupiący. Warto ten sposób wykorzystywać zawsze, kiedy przepis nie wymaga uprzedniego podpiekania spodu. 
Tymczasem, drobno pokrój boczek i wrzuć go na nagrzaną patelnię bez tłuszczu. Obsmażaj boczek, aż wytopi się nadmiar tłuszczu i będzie chrupiący. Przełóż na papierowy ręcznik kuchenny. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka oraz 2 dodatkowe żółtka, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo startą gałka muszkatołową. Na spód ułóż boczek i zalej ciasto masą jajeczną.
Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na 45-50 minut, aż ciasto upiecze się na złotobrązowo a masa się zetnie. Unoszący się w kuchni zapach ma działanie silnie odurzający, trudno się doczekać się pierwszego gryza!
Świetnie smakuje z sałatą i kapką ukwaszonej śmietany. 






Bon appetit!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko to,co wymieniłaś.
    Uwielbiam Quiche Lorraine!

    OdpowiedzUsuń