czwartek, 7 marca 2013

Rustykalne zapiekane jabłka pod bezą






Wiem, jestem nienormalna, ale jak zobaczyłam tę oto piękną formę do zapiekania, odrazu wyobraziłam sobie co bym chciała w niej upiec. Ostatnio próbujemy ograniczyć trochę kalorii, albo przy najmniej używać trochę zdrowszych składników. Chciałam przemycić synowi trochę płatków owsianych z owocami i wpadłam na pomysł zapieczenia ich z bezą. Za pierwszym razem ciasto wyszło extra. Za drugim razem chciałam je dopieścić, obrałam jabłka ze skórki i pokroiłam w kostkę, zmniejszyłam temperaturę pieca i.. teraz już wiem jak powinno być!




Składniki:
3 twarde jabłka
100 g twardych Petit Buerre
50 g masła
30 g brązowego cukru (opcjonalnie)
125 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 x łyżeczka miodu

Na bezę:

3 białka
125 g miałkiego cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny



Nastaw piekarnik na 160 C.
W blenderze zmiksuj ciastka z masłem, cukrem i cynamonem - krótko. Następnie dodaj płatków, ponownie krótko zblenduj, na koniec dodaj miód. Całość powinna być grubo zmielona, dzięki temu spód będzie nam miło chrupał. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w łódeczki. Nie obieraj ze skórki, jabłka nie maja puścić soku. Na spód naczynia do zapiekania np. do tarty lub tortownicy wyłóż "ciasto", wyrównaj. Na nie ułóż jabłka i polej łyżeczką miodu. Ubij bezę, dodając cukier partiami a na koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Przełóż bezę na jabłka i rozprowadź, zadzierając szpatułkę do góry zrobisz nieregularne wierzchołki. Beza upiecze się, zachowując taki rustykalny styl.






Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Beza się nie powinna się za bardzo wysuszyć, ale pozostać puszysta i wilgotna, trochę jak ciepłe lody sprzedawanie w cukierniach jak byłam dzieckiem. 








Uważaj bo smakuje wyśmienicie kiedy jest jeszcze ciepła!




2 komentarze: