wtorek, 5 lutego 2013
Kotleciki jagnięce z bok choy & cytynowym jaśminowym ryżem
Dzieci wyjechały na ferie zimowe więc jest przestrzeń na inne potrawy. Tak to już jest, że każdy ma swoje ulubione smaki a wobec nowych staje okoniem. Poszłam więc na Halę Mirowska, żeby kupić "coś". Tuż na końcu Hali Mirowskiej znajduje się cudowny sklepik z azjatycką żywnością oraz knajpka. Można się tam zaopatrzyć w najróżniejsze rodzaje ryżu, makaronów, sosów i świeżej zielenieny. Więc przytargałam do domu sitki pełne smakołyków. Już w drodze do domu wyobraźnia kulinarna szalała. Postanowiła zrobić kotleciki z mielonej jagnięciny z kolendrą podane z kapustą bok choy i ryżem cytrynowym. Bomba!
Składniki na kotleciki dla 2 osób
30 dkg mielonej jagnięciny
4 gałązki świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny
szczypta wędzonej papryki
1 żółtko
4 pałeczki do szaszłyków
Ryż cytrynowy
1 szklanka ryżu jaśminowego
otarta skórka z 1 cytryny.
1 pęd (10cm) trawy cytrynowej
* opcjonalnie świeża siekana kolendra
Kapusta bok choy
2 główki kapusty bok choy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
sól
Drewniane patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na 10 minut, patyczki nie będą się paliły podczas smażenia.
Mięso włóż do miseczki, dodaj posiekaną kolendrę i czosnek, przypraw solą, pieprzem i papryką.Dadaj żółtko i wymieszaj najlepiej ręką. Podziel mięso na 4 równe porcje. Weź jedną porcję i zacznij rolować ją na desce aż powstanie wałek, następnie na długości przez środek przetknij patyczek do szaszłyka, uformuj ręką i sprawdź czy mięso dobrze się go trzyma. Powtórz z pozostałymi porcjami.Nastaw wodę w garnku, jak zacznie wrzeć wrzuć na 2 minuty kapustę z zbalnszuj ją. Ryż opłucz w wodzie, ja zanurzam dłoń do garnka i masuje ryż, wylewam wodę i powtarzam czynność aż woda będzie czysta. Odcedzam ryż z wody i zalewam wrzątkiem na wysokość " do pierwszego knykcia palca" oczywiście nie zachęcam do wkładania paluchów do wrzątku, to taka orientacyj na miara. Do ryżu wrzuć pęd trawy cytrynowej, nada mu niesamowitego aromatu (trawę należy rozbić).
Międzyczasie odcedź kapustę, posiekaj czosnek i wrzuć kapustę na patelnię z czosnkiem i łyżeczką masła. Ryż będzie się gotował około 10 minut pod przykryciem, potem zdejmij ryż w ognia, ale nie otwieraj pokrywki, niech gotuje się dalej pod wpływem własnego ciepła. Tymczasem rozgrzej patelnię grillową, posmaruj odrobiną oleju i ułóż na niej szaszłyki. Smaż na średnim ogniu około 12-15 minut, obracając szaszłyki co kilka minut aby usmażyły się równomiernie.
Z ryżu wyciągnij pęd trawy cytrynowej, zetrzyj skórkę z cytryny i dopraw odrobina soli. Na talerzu ułóż kapustę, po 2 szaszłyki i podaj ryż. Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń