czwartek, 10 września 2015

Quiche z kwiatami cukinii z cheddarem, fetą i gałką muszkatołową




Jeśli szukacie orygianlnego przepisu na quiche, polecam Wam sięgnąć po kwiaty cukinii. Są niebanalne i zaskakujące w smaku. A już napewno wyglądają przepięknie na talerzu :-)
Więcej moich przepisów z kwiatamii cukinii znajdziecie w lipcowo-sierpniowym numerze KUKBUK-a
Zapraszam do lektury!

Składniki: 

200 g mąki 
100 g masła
2 żółta 
1 łyżeczka cukru 
pół łyżeczki soli 
2 łyżki zimnej wody

6 kwiatów z małą cukinią 
1 łyżeczka oliwy z oliwek 
300 ml śmietany 30%  
4 jajka 
2 żółtka 
sól morska 
świeżo zmielony pieprz 
gałka muszkatołowa 
100 g cheddara 
100 g sera feta 
sól morska 
świeżo zmielony pieprz

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i ugniatamy. Dodajemy cukier, sól, wodę i energicznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodównki na pół godziny.
Oddzielamy kwiaty od cukinii. Cukinie kroimy na mniejsze kawałki i posmażamy na oliwie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakuwamy widelcem. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka oraz 2 dodatkowe żółtka, doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżo startą gałka muszkatołową. Cheddara i fetę kroimy w kostkę, wysypujemy na spód, dodajemy obsamżoną cukinię 
i zalewamy ciasto masą. Na wierzchu układamy kwiaty cukinii. Pieczemy w 180 C przez 45-50 minut, aż quiche będzie złotobrązowy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.






2 komentarze:

  1. te kwiaty cukinii dodając niebanalnego uroku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam coś takiego przygotować tylko skąd wziąć kwiaty cukinii jak nie masz własnego ogródka...

    OdpowiedzUsuń