poniedziałek, 18 marca 2013

Tort czekoladowy Sacher Macher z czarną porzeczką




Wczoraj synek prosił mnie o zrobienie jego ulubionego czekoladowego ciasta tj. browniego. Ponieważ chciałam aby ciasta było trochę więcej, zwiększyłam ilość mąki w podstawowym przepisie na browniego, który znajdziecie na moim blogu. Wyszedł piękny duży krążek, z którym można było poszaleć. W lodówce mam zawsze śmietanę kremówkę i serek mascarpone, bo przecież nigdy nie wiadomo czy nie przyda się w trakcie twórczego napadu w kuchni. Zrobiłam krem na bazie mascarpone i całość przełożyłam konfiturą. Skojarzył mi się ze słynnym austriackim tortem Sacher, choć ten jest przekładany morelową marmoladą, stąd taka przekorna nazwa. Ciasto wyszło bardzo intensywne w smaku, amatorzy mocno czekoladowego stylu będą zachwyceni!
Dla miłośników łagodnieszych czekolad, możecie użyć czekolady z mniejszą zawartością kakao lub zastąpić ją mleczną. Polecam Wedla, ponieważ równie ładnie się rozpuszcza i ma podobną konsystencję jak jej gorzki odpowiednik.

Składniki na ciasto 
200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
5 jajek M
100 g cukru
250 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g masła
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Składniki na krem
200 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2-3 łyżki cukru pudru
ok. 150 g konfitur z czarnej porzeczki (odsączone)


Masło i czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia. Mikserem ucieraj jajka z cukrem przez kilka minut, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy z jajkami dodaj kakao i ekstrakt z wanili, mąkę z sodą oraz rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Wymieszaj dobrze aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę, przelej do formy wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz przez 30-35 minut. Zostaw w formie aż ciasto całkowicie wystygnie. Następnie przekrój ciasto w poprzek, tak aby powstały 2 równej grubości blaty.
Do miseczki przełóż mascarpone, dodaj cukru i kakao i ucieraj, aż krem będzie gładki. Ubij śmietanę i ostrożne wprowadź do kremu, łyżeczka po łyżeczce aż powstanie jednolity krem. Posmaruj nim spodni blat ciasta, wyrównaj i z wierzchu nałóż konfitury. Przykryj 2 blatem ciasta czekoladowego i siup na 1 godzinę do lodówki. Ciasto jest bardzo intensywne, dlatego dla przełamania mocnego smaku podawaj z gorzką czarną herbatą albo kubkiem zimnego mleka. Smacznego! 






1 komentarz: