niedziela, 11 listopada 2012

Potrójnie czekoladowy brownie




Dziś jedno z moich ukochanych ciast, potrójnie czekoladowy brownie, potrójnie ulubiony ponieważ po pierwsze rozpływa się u ustach, zawiera same najlepsze składniki i zawsze się udaje.
Pierwszy raz próbowałam tego ciasta na wyjeździe u przyjaciół, siedzieliśmy w kuchni a gospodyni przyniosła ze spiżarni blaszkę niepozornego ciast. Skroiła kilka kawałków, a my zajęci rozmową nawet nie zwracaliśmy zbytnio uwagi na to co pojawiło się na stole. Wzięłam kawałek ciasta do ust i zamarłam.To było zaskakujące połączenie kremowej konsystencji i gorzkiej czekolady.
Poprosiłam o przepis, pochodzi z książki "Klapsa i Konferencja" Joanny Jakubowicz.
Zaraz po powrocie do domu musiałam zrobić browniego. Karteczkę z przepisem potem gdzieś zgubiłam, ale za 3 razem robiłam je z pamięci. Wiele razy zmienia ilość składników z zależności od tego dla kogo robię ciasto. Jeśli robię ciacho dla dzieci, dodaję więcej mąki i kakao Nesquik zamiast gorzkiego i śmietanę, można dodać kardamonu i cynamonu albo trochę chili & soli morskiej.
Dziś podam przepis na browniego z polewą czekoladowa i cynamonem.





Składniki na ciasto
200 g ciemnej czekolady min. 70% kakao
4 jajka
250 g cukru
100 g mąki
200g masła
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu



Składniki na polewę
150 g ciemnej czekolady min. 70%
100 g masła





Używając miksera ucieraj jajka z cukrem przez kilka minut na białą masę. Masło i czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia. Do masy z jajkami dodaj cynamon, kakao i kardamon, ekstrakt z wanili, mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj dobrze aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę, przelej do formy wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz przez 20-25 minut. Ciasto z wierzchu trochę popęka, ale ma pozostać lekko wilgotne w środku. Odstaw ciasto do przestygnięcia. Tymczasem rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, odstaw na 3 minuty do przestygnięcia i jeszcze ciepłą polewą polej ciasto. Schłodzaj w lodówce, podawaj z bitą śmietaną i gruszką.









4 komentarze:

  1. Czekolada - mój smak. Założę się, że "Brownie" smakuje wyśmienicie. Apetycznie prezentuje się na zdjęciach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! Lubię "konkretne" ciasta, jak czekolada to na full, pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. My polish ist sooo bad, I have to write in english:
    This looks sooo tasty :)

    Pozdrawiam, Celina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vielen Dank, das beste daran ist, er schmeckt himmlisch gut & geht im Handumdrehen :-)

      Usuń