sobota, 14 lipca 2012

Ciasto z malinami pod bezą

Przepis na to ciasto przekazała mi teściowa, nie jest to rodzinny tajnie strzeżony od pokoleń przepis, ale jest to ten rodzaj recepty na ciasto, które zawsze się udaje, choćbyś miała naprawdę kiepski dzień.
Przypomina mi kruche ciasto, wyrabia się je ze schłodzonym masłem, ale można go wstępnie nie podpiekać. Jeśli używam prażonych jabłek, albo owoców które mogą puścić sok, wtedy podpiekam spód.



Składniki

5 żółtek
1 kostka schłodzonego masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 22%
400g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie malin

Składniki na bezę

5 białek
1 szklanka cukru

Do dużej miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier. Następnie dodaj drobno posiekane masło oraz żółtka i śmietanę. Połącz wszystkie składniki, wyrabiaj aż powstanie jednolite sprężyste ciasto. Włóż na chwilę do lodówki, tymczasem nastaw piekarnik na 180C i zacznij ubijać białka.
Dodawaj cukier etapami, ubijaj aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż nim blachę lub formę do tarty, wsyp maliny, lekko rozgnieć je widelcem. Na wierzch rozprowadź równomiernie bezę. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona. 





1 komentarz: