środa, 13 czerwca 2012

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Wszędzie tylko truskawki, koktajl już nam się przejadł, lody truskawkowe zamarzły na kość, choć przy takiej nie sprzyjającej aurze i tak nikt nie miał na nie ochoty. Lubie truskawki, choć same są dla mnie zbyt kwaśne. Wolę je w połączeniu z cukrem i śmietaną a najlepiej jeśli pojawią się w jakimś lekkim cieście. Sięgnęłam po przepis na biszkopt na stronie mojewypieki - Dorota jest w tej kwestii dla mnie autorytetem. W kuchni lubię eksperymentować, często już w trakcie czytania przepisu coś w nim zmieniam. Za każdym razem próbuje dopasować przepis do swojego nastroju, smaku lub do tego co akurat mam w spiżarni. Roladę piekłam po raz pierwszy. Znajomi prosili mnie o przyniesienie ciasta na urodziny szanownego Jubilata. Następnego dnia zrobiłam druga roladę ale już bardziej po swojemu, z dodatkiem cocoa i sosu truskawkowego, ale to już innym razem..

Składniki na biszkopt

6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek drobnego cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny 

Składniki na nadzienie

330ml opakowanie śmietany kremówki
250gr opakowanie serka mascarpone
300gr pokrojonych truskawek 
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii




Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę, cukier dodawaj partiami podczas ubijania. Następnie dodawaj po jednym żółtku, dolej wanilię a na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i skórką z cytryny. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki szpatułką. Ciasto wylej na przygotowaną, wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blaszkę o wymiarach 30cmx40cm.
Biszkopt piecz przez ok.15 minut w 190 C, sprawdzając patyczkiem.




Podczas  pieczenia biszkoptu przygotuj ręcznik kuchenny, rozłóż go na płaskiej powierzchni, posyp cukrem pudrem. Upieczony biszkopt połóż tak, bay strona z papierem do pieczenia była u góry. 
Szybkim ruchem zerwij papier, zaczynając od dłuższego boku, zawiń jeszcze gorące ciasto razem z ręcznikiem w roladę. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Tymczasem ubij śmietanę na sztywno, dodawaj etapami cukier, w zależności od upodobań możesz dodać więcej cukru.Połącz z serkiem mascarpone i wanilią, delikatnie wymieszaj. Odstaw do lodówki. Oczyść truskawki, pokrój je na równe części. Rozwiń przestygnięty biszkopt, rozsmaruj z wierzchu krem i połóż owoce. Zwiń ponownie. Schładzaj przez kilka godzin lub przez cała noc.







7 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie, bardzo lubię takie lekkie rolady z sezonowymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie sie prezentuje. Uwielbiam polacznie biszkoptu, bitej smietany i truskawek (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż dodać do wcześniejszych komentarzy : chciałoby sie po prostu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boska!
    Aż chce się myśleć o kawie.
    Taki dodatek do niej to bajka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu rolada jest perfekcyjna !!!!! Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje, nawet nie zdążyłam się nasycić ciachem, ponieważ, tylko ten jeden kawałaek do zdjęcia uratowałam, reszta zniknęla na przyjęciu :-))

    OdpowiedzUsuń