środa, 9 maja 2012

Czekoladowy mus - Uwaga tylko dla twardzieli!

Czasami nachodzi taka chwila, że po prostu muszę zjeść coś nieprzyzwoicie czekoladowego!
W zależności od zaplecza kuchennego jest to czekolada mleczna lub deserowa, czasami podkradam dzieciom Kinder Schokolade :-)
Jednak kiedy mam czas & ochotę na wyjątkowy deser, sięgam po ten przepis.

                 


W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę najlepiej z 70% zawartością cacao.
Żółtka z 2 jajek utrzyj z cukrem ok.30g na puszysta i białą masę, najlepiej w kąpieli wodnej aby nie były surowe, dodaj łyżeczkę ekologicznego ekstraktu z wanilii. Białka z 20g cukru ubij z cukrem na pianę. Kolejnym etapem jest ubicie śmietany 36% kremówki (jak szaleć, to na całego).




Kiedy czekolada przestygnie i śmietana kremówka zamieni się w pyszną bitą śmietanę, połącz czekoladę z żółtkami, następnie dodaj bitej śmietany a na koniec ubite białko, bo jest najbardziej delikatne. Wprowadzaj kolejne składniki ostrożnie, aby zachowały się pęcherzyki powietrza.
Przełóż do schłodzonych kieliszków i odstaw na 1h do lodówki. 
Lubię delektować się musem z odrobiną śmietany i truskawek lub innych mięsistych owoców.
Uwaga znika w tempie ekspresowym ;-)




2 komentarze:

  1. Gratuluję !!!! Obiecuje zaglądać często......a zdjęcia imponujące....buźka Hania

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm, bardzo pięknie i pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń