środa, 25 kwietnia 2012

Fettuccine à la Alfredo

Wracam do domu, otwieram lodówkę, a tam krzyczy pustka, echooo! 
Oprócz dyżurnego serka Danio dla dzieci nie widzę nic ciekawego.. 
..aż tu nagle, niczym objawienie pojawia się kawałek parmezanu. 
O, Grana Padano, padam przed Tobą na kolana, będzie kolacja! 
Śmietanka, gałka muszkatołowa, makaron fettuccine..


 


..i kilka ziarenek czarnego pieprzu.

Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę i wrzuć fettuccini.Na małym ogniu rozpuść masło na patelni, dodaj śmietanę i połącz ja z masłem.Cały czas mieszaj i utrzymuj w stałej temperaturze do czasu aż makaron będzie gotowy.


Kiedy fettucini ugotuję się al dente, przełóż je szczypcami lub widelcami wprost na patelnię z masłem i śmietaną, wymieszaj. Dodaj połowę startego parmezanu, połącz go z makaronem. Jeśli jest taka potrzeba, możesz dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Następnie dodaj resztę sera i ponownie wymieszaj.



Na koniec dodaj świeżo startej gałki muszkatołowej i/lub pieprz.

 



                                          Jedz natychmiast ;-)








2 komentarze: