poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Tort bezowy z kremem Mascarpone


           Wszystko zaczęło się od...




   ...kilku truskawek, zagubionego w lodówce serka mascarpone i kilku zbędnych białek.






Potem do zabawy dołączył papier do pieczenia, talerzyk, ołówek i gwoździki. Przymocuj papier gwoździkami do deski, obrysuj spód talerzyk o średnicy ok.20cm ołówkiem, następnie narysuj 2 okrąg. 
Rozgrzej piekarnik do 130C, w międzyczasie ubij białka z 10 jajek, dodając 
po łyżce cukru, aż beza będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania możesz dodać łyżeczkę soku z limonki, świeżość limonki przełamie niemiłosierną słodycz bezy. Przełóż bezę na okręgi tak aby powstały 2 równej grubości krążki, będę się równo suszyły i efektownie wyglądały. Pierwszy kwadrans piecz bezę w 130C, następnie zmniejsz do 110C. Wypiekaj ok 1,5 godziny, aż bezy będą 
blade i kruche. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do całkowitego przestygnięcia.

                                          Gotowe :-)





A teraz czas na krem 1000 kcal ;-)

Połącz serek mascarpone z ekstraktem z wanilii, ubij ostrożnie śmietanę 30% na puszysto, a następie dodawaj po trochu  bitą śmietaną do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj. Aby zrobić tort, ułóż jedną z bez na paterę, a następnie równomiernie rozsmaruj na niej krem.
Na wierzchu połóż drugą bezę i delikatnie wciśnij w krem. 
Wstaw na 1h do lodówki.   









                                   

                                              Mniam!!!


                                                                     
  

2 komentarze:

  1. Wygląda PRZEPYSZNIE! Przepis na pewno wypróbuję:)Pozdrawiam słodziutko - Ada - Sweet Housewife

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu, można dodać każde owoce i na tym polega jego uniwersalność, mogą być maliny, daktyle, winogrona albo kwaskawa żurawina...Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń