Szczerze mówiąc wolę zielone szparagi, ponieważ wolę ich strukturę. Nie są tak włókniste jak białe i są dużo łatwiejsze & szybsze w przygotowaniu. No i nie trzeba ich obierać, co jest wielkim plusem, jeśli uda nam się kupić pęczek pięknych drobnych szparagów. Świetnym sposobem jest przytrzymanie szparaga przy dolnej części pędu i przegięcie go, szparag łamie się na granicy zwłóknienia. Można je gotować, grillować lub wystarczy je tylko zblanszować i dodać do quichu czy też do pasty
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
400 g makaronu cesarecce
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki śmietanki 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
50 g startego parmezanu
sól
pieprz
gałka muszatołowa
Nastaw wodę na szparagi i makaron, odrobinę posól. Umyj szparagi, obierz lub odłam zdrewniałe końcówki. Ugotuj makaron al dente, a szparagi przez 5 - 7 minut. Pokrój szparagi na 3 cm równe kawałki. Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwy, wrzuć szparagi, odcedzony makaron, dodaj mascarpone, śmietanę oraz masło. Wymieszaj dokładnie, możesz dodać więcej śmietanki jeśli trzeba. Na koniec dodaj parmezan, popieprz i dodaj gałki muszatołowej do smaku.
Smacznego!
Witam Ciebie serdecznie,
OdpowiedzUsuńmasz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego piątku! :)
Całość pięknie się ze sobą komponuje :>
OdpowiedzUsuń