poniedziałek, 25 lutego 2013

Apple Pie czyli jabłecznik z cynamonem





W moim rodzinnym domu mamy w ogrodzie parę trochę już zapomnianych gatunków jabłoni, jak koksa pomarańczowa, papierówka czy szara reneta. Szarą renetę można jeszcze bez trudu kupić na targu. Znalazłam przepis p. Kosiby w Palce Lizać i postanowiłam go wypróbować, dopasowując do swoich upodobań smakowych. Zazwyczaj piekę jabłecznik według przepisu mojej mamy, ale tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Tradycyjny apple pie jest to zakryty jabłecznik, ja niestety zepsułam wałek i nie mogłam rozwałkować ciasta. Proponuję lekko zmodyfikowany wariant, ale równie smaczny :-))

Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru drobnego
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie jabłkowe
ok. 800 g jabłek np.szara reneta
150 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka startego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła
1 białko

Masło posiekaj albo zetrzyj na tarce, wymieszaj z mąką, cukrem, dodając wodę szybko zagnieć.Jeśli ciasto będzie się kruszyć dodaj jeszcze odrobiny wody, aż będzie elastyczne. Ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Zrób z nich 2 wałki. Obie części zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Tymczasem przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Dodaj przyprawy jak cynamon, gałkę, sok z cytryny oraz cukier i mąkę. Odstaw na chwilę. Natłuść formę do ciasta ok. 22 - 24cm masłem, następnie weź większy wałek ciasta i zacznij odkrawać z niego plastry o grubości ok 0,5cm (tak aby całość starczyła na zakrycie dna blaszki). Posmaruj ciasto białkiem, tworzy ono barierę zabezpieczającą ciasto przed namakaniem.
Następnie nałóż farsz, a z góry połóż warstwę krążków z ciasta. Z wierzchu posmaruj białkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na 50-60 minut, aż wierch ciasta ładnie się zezłoci. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub kapką bitej śmietany !













3 komentarze:

  1. O, właśnie zastanawiałam się, co zrobić z jabłkami, których ostatnio posiadam aż nadmiar.
    Wygląda bardzo efektownie. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń