niedziela, 2 grudnia 2012

Tort bezowy Dacquoise, Dakłas- z mascarpone daktylami & orzechami włoskimi





Kilka dni temu dostałam od przyjaciół 2 gałązki suszonych daktyli prosto z Algierii. Cud miód! Słodkie, mięsiste, rozpływające się w ustach!
Nic tylko muszę zrobić tort bezowy Dacquoise z daktylami, orzechami włoskimi w karmelu.Ten tort gości na naszym stole w każde święta Bożego Narodzenia i Sylwestra, wszyscy na niego czekają, bo jest naprawdę wyjątkowy. Jest bardzo prosty do przygotowania. Ale jeśli upieczesz bezę poprzedniego wieczora, będzie miała ona czas przestygnąć.


 



Składniki na bezy
6 dużych białek (L)
300 g drobnego cukru 
30 g drobnego cukru brązowego
1 łyżeczka gorzkiego cocoa
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 sztuk posiekanych daktyli

Składniki na krem
200 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
50 g kremu karmelowego
100 g orzechów włoskich
10 sztuk posiekanych daktyli
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Nagrzej piekarnik do 130 C.
Na papierze do pieczenia obrysuj ołówkiem 2 talerzyki o średnicy 20cm, tak aby krawędzie się ze sobą nie stykały, albo piecz na 2 blachach równocześnie.
Oddziel białka od żółtek ( zachowaj żółtka na później, będziemy robić np. ajerkoniak ), powinny być w temperaturze pokojowej, ponieważ lepiej się ubijają. Dodawaj cukier łyżka po łyżeczce, ubijaj aż piana będzie biała, sztywna i lśniąca. Na koniec dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną, kakao i dobrze wmieszaj. Dodaj posiekane daktyle i przy użyciu  szpatułki ostrożnie wymieszaj. Przełóż ubitą bezę na odrysowane kręgi, pamiętaj aby oba blaty były tej samej wielkości.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 C na 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i piecz jeszcze przez 1,5 godziny,  beza będzie krucha 
i z wierzchu popęka. Zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia.
Aby zrobić krem najpierw połącz karmel z serkiem mascarpone, następnie ubij śmietkanę kremowkę z cukrem waniliowym na sztywno ( śmietana powinna być dobrze schłodzona przed ubijaniem). Potem posmaruj orzechy włoskie karmelem, dodaj je do mieszanki z serkiem, dodaj posiekane daktyle, a na koniec ostrożnie dokładaj partiami bita śmietanę. Okrężnymi ruchami wymieszaj składniki szpatułką.
Przełóż jedną bezę odwracając ją krucha strona do dołu na paterze, przełóż na nią cały krem i przykryj drugim krążkiem bezowym. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem przybierz orzechami i daktylami z wierzchu.








8 komentarzy:

  1. Cudowna, bezowa klasyka - zdecydowanie jeden z moich ulubionych tortów!
    Piękny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)
    Ojj coś czuję że sama kiedyś takowe spróbuję wyczarować ;)
    mam tylko nadzieję że wyjdzie choć w połowie takie jak to tutaj :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam! :) Wyszlo super choc troche sie zgubilam bo w skladnikach do bezy jest napisane maka ziemnemniaczana i kakao a potem nie ma napisane kiedy to dodac... wiec make do bezy dodalam razem z daktylami na samym koncu i tylko zamieszalam a kakao do przestrojenia posypalam na wierzch, nie wiem czy dobrze ale bylo palce lizac ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że beza się udała & mój post zachęcił cię do wypróbowania przepisu, do dla mnie zaszczyt :-)
      Masz rację, nie podałam, kiedy dodać kakao i mąkę ziamniaczaną. Poprawiałam już przepis. Zachęcam do zrobienia bezy z jesiennymi słodkimi malinami :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak upiec beze jeśli mam kuchenke z 5stopniowym poziomem i 1 to 170 stopni C a 2,3,4,5 to coraz wyższe temp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam rozwiązanie. Ostatnio robiłam roladę bezową. Piecze się jak w 160 C przez około 20-25 minut, nie suszy się jej do końca. Podobnie jak biszkopt do klasycznej rolady. Nadzienie może być takie jak w Dakłasie lub inne dowolne. W weekend wrzucę na bloga post o roladzie bezowej, pozdrawiam :-)

      Usuń