poniedziałek, 28 maja 2012

Polędwiczka wieprzowa w ziołowej odsłonie

W zeszłym tygodniu dopadło mnie choróbsko i skutecznie powaliło na kanapę.
Schowana pod kocykiem, z pilotem od telewizora z ręcę, już lekko znudzona 
przymusowym leżeniem, skakałam po kanałach telewizyjnych, aż trafiłam na Baddiego Valastro.
Cukiernik i kucharz o włoskich korzeniach, z którego stwierdzeniem 
"z dodatkiem masła wszystko jest smaczniejsze" w pełni się zgadzam. 
Z przyjemnością obejrzałam jak z niewymuszoną prostotą przygotowuje 
kolejne posiłki. Spodobał mi się przepis na polędwicę wołową w ziołach, ale zamieniłam polędwicę na wieprzową. To był idealny przepis na wykorzystanie         moich ulubionych młynków z solą morską & mieszanką ognistych przypraw.

Składniki 

1 polędwiczka wieprzowa
pęczek natki pietruszki
pęczek bazyli (według uznania)
pęczek mięty pieprzowej
3-6 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
młynek z solą morską
młynek z ognistą mieszanką przypraw 


Przygotuj wszystkie świeże zioła które lubisz, niech będzie ich dużo! 
Pęczek natki pietruszki, bazyli, oregano & koniecznie miętę pierzowa, która świetnie chłodzi ogieniste chili, 3-6 ząbków czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek, sól morską oraz mieszankę ognistych przypraw. Baddy dodawał papryczki chili, ale ja wolę stopniować ostrość używając mojego młynka. Zblenduj wszystkie składnki z oliwą, dopraw do smaku solą morską.



 Umyj, oczyść i osusz mięso. Następnie czubkiem noża zrób niewielkie nacięcia.


Obficie posól polędwicę i równomiernie wetrzyj mieszankę ziołowo-czosnkową.


Z wierzchu dopraw ognistą mieszanką przypraw.


Następnie przełoż zamarynowane mieso na folię aluminiową i zawiń w nią polędwicę. Możesz tak przygotowane zostawić kilka godzin w lodówce lub
odrazu umieścić w piekarniku nagrzanym do 200C, piecz przez ok. 40min. 
Pod koniec możesz rozchylić folię i pozwolić nagromadzonym sokom odparować. 
Na 2 półce możesz upiec ziemniaki, świetnie pasuja do ostrej polędwiczki.
Wystarczy pokroić ziemniaki w talarki, obficie skropić oliwą z oliwek i doprawić według uznania solą morska. Włóż do piekarnika na 25-30 minut.
Podawać ze świeżą roszponką z oliwą & limonką.










3 komentarze:

  1. Czosnek i zioła zawsze się sprawdzają, sprawiają, że mięso jest pyyyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak myślę, właściwie każde mięso można tak zamarynować, no może nie wyobrażam sobie tak przyrządzonej wątrobki ;-)
    Czosnek góra!

    OdpowiedzUsuń
  3. pokuszę sie o zrobienie tej potrawy, wygląda przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń